fredag 8. april 2011

Lukter det framtid?

Fylkesbiblioteket i buskerud har en interessant blogg som heter ”Lukter det framtid”. ”Lukter det framtid Skole”, som er en del av prosjektet, inngår som del av handlingsprogrammet for skolebibliotekene i videregående opplæring i Buskerud 2010-2013. Prosjektet har allerede besøkt alle folkebibliotekene i Buskerud, noe som er solid dokumentert på bloggen. Nå er de i gang med å besøke alle de videregående skolene sine bibliotek. Her er en beskrivelse av hvordan besøket forløper. Her blir skolebibliotekene grundig dokumentert med både bildesamlinger og video med video-omvisninger og intervjuer med bibliotekarer og rektorer. Veldig interessant for å se hvordan andre bibliotek i videregående skoler har det. Se f eks Hønefoss vgs, som har permanent møterom inne i biblioteket og den trangeste plassen mellom hyllene jeg har sett før!

Noe å tenke på å gjennomføre for andre fylker? Her i Nordland har jeg inntrykk av at Fylkesbiblioteket ikke har noen særlige oppgaver mot skolebibliotekene i vgs. Veldig sjeldent man har noe kontakt med dem. Nå må det dog sies at Nordland er langt framme når det gjelder bemanning og budsjetter til skolebibliotekene i forhold til mange andre fylker.

Bibliotekmiljøet i Buskerud er flinke, og er særlig godt frempå når det gjelder spill i biblioteket og kassering. De har hatt et prosjekt gående som heter Buskerudgeriljaen (kasseringsgeriljaen), hvor de drar rundt og hjelper bibliotek med å kassere gamle, utdaterte og utslitte bøker. Absolutt etter mitt hjerte. Altfor mange i bibliotekmiljøet her i landet er nok for redde for å kassere bøker. Etter at man har sett bilder av noen tettpakkede hyller med bøker før kassering og de samme hyllene ferdig kassert etterpå, ser man fort hvor mye bedre det ser ut. Utlånet øker også ofte etter sånne kasseringer. De interessante bøkene kommer mer fram fra glemselen. Less is more, som det heter. De har selvfølgelig sin egen kasseringsblogg, med artige eksempler på bøker som med fordel kan kasseres. Jeg kom forøvrig over denne aprilspøken som handler om bloggen deres...forøvrig irriterende at ikke Blogger har en enkel måte å ordne sånn at linkene åpnes i et eget vindu på.

1 kommentar:

  1. Jeg skjønner at de i Buskerud er langt fremme IKT-bibliotek-faglig. "Lukter det framtid?" og "Trangt i hylla? er gode eksempler på delekultur i bibliotek-verden. Aprilspøken er morsom, men også god refleksjon over viktige spørsmål i moderne bibliotekdrift.

    SvarSlett