tirsdag 8. mars 2011

Fra læreplan til praktisk læringsaktivitet

Her har vi fått i oppgave å skrive litt om noe i vår egen skole. En ting som framhever seg da er it’s learning, en læringsplattform som alle elevene på skolen bruker. Det er en læringsplattform som er ganske lik Fronter, som Universitet i Nordland bruker. På hjemmesiden til it’s learning er det presentert sånn:

it’s learning er en brukervennlig og fleksibel opplæringsplattform som kan brukes til:

Kommunikasjon og samarbeid

Administrasjon, rapportering og evaluering

Produksjon og behandling av opplæringsressurser

Tilgjengelige verktøy for kommunikasjon og samarbeid er for eksempel det interne meldingssystemet, e-post, diskusjoner, prosessorienterte dokumenter, oppslagstavler og nyhetstjenester. It’s learning er også et administrativt verktøy, både for systemadministratorer, fagadministratorer og lærere. Ideen bak opplæringsplattformen er at lærerne selv har muligheten til å velge sin egen metodikk i utdanningsarbeidet. Lærerne er ikke avhengige av at en overordnet administrator skal sette opp og administrere de lærende og innholdsressursene. Rapporter genereres automatisk, som gir oversikt over opplæringsprosessen, enten til én enkelt lærende eller for en gruppe. It’s learning støtter også vurdering av utvalgsmapper og gir mulighet for individuell oppfølging og refleksjon.

At lærerne selv har muligheten til å velge sin egen metodikk i utdanningsarbeidet passer fint i lag med prinsippet om metodefrihet i LK06, som jeg har skrevet om i et tidligere innlegg.

Biblioteket vårt har enda ikke tatt denne plattformen i bruk i så veldig stor grad. Så her finnes det forbedringspotensiale. Vi kan ta det i bruk til å sende beskjeder til elevene og f eks informere hvis biblioteket skal være stengt noen dager. Eller vi kan f eks reklamere for nye ting vi har kjøpt inn. I det vanlige epostsystemet er det kun skolens ansatte vi når, ikke elevene, sånn at dette er et veldig fint verktøy for å få kontakt med elevene.

1 kommentar:

  1. Se http://www.ituarkiv.no/Meninger/1100074179.03.html - en artikkel med overskrift: "LMS - ET pedagogisk luftslott!" og rapporten "LMS" jeg har lastet opp på Fronter.

    SvarSlett