mandag 28. februar 2011

Kulturkvartal, folkemeninger og forumtroll

Vi har fått i oppgave å velge oss en nyhet som vi skal lage et innlegg til her i bloggen, og jeg har da valgt "Nei til kulturkvartal", som er en artikkel om at flertallet i befolkningen i Bodø er negative til Kulturkvartalet.

Et kort sammendrag for de som ikke vet noe om Kulturkvartalet fra før: Bodø kommune har vedtatt å bygge et nytt Kulturkvartal innenfor en kostnadsramme på 1181 millioner kr. Denne saken har gått sin gang i ulike faser i rundt 10 år, før det nå i 2011 endelig er klart for å starte byggingen. I totalsummen inngår nytt bibliotek, nytt kulturhus med konsertsal og flere mindre scener, parkeringsanlegg og forskjønning av utearealer fra Glasshuset til havet. Til tross for at totalsummen er 1181 millioner kr trenger kommunen bare å låne 240 millioner kroner. Les mer om Kulturkvartalet på kommunen sine sider her.

Jeg skjønner folk som blir negative av dette prosjektet. Når de kun leser hva det vil koste og ikke har satt seg inn i finansieringen og hva det skal inneholde høres det umiddelbart ut som et veldig dyrt prosjekt. Kino har heller ikke fått plass i prosjektet, selv om byen trenger en ny kino. Kommunen gjorde i tillegg den feilen at de ikke startet med ekstra promotering av prosjektet umiddelbart etter valget av arkitektløsning. 6 ulike arkitektkontor var med i konkurransen. Vinneren ble et sjokk for de fleste, det som var ansett som den minst populære løsningen med mindre heldige medfølgende skisser. Likeså for meg, som hadde tippet dette valget helt sist.

Etter at jeg hadde satt meg mer inn i vinnerprosjektet ble jeg imidlertid fort mye mer positiv til vinnerløsningen. Skissene fra utsiden som det var presentert med hadde kanskje gjort at de fleste i utgangspunktet ikke hadde giddet å se så mye nærmere på det. Totalt sett så synes jeg nå at dette absolutt kan bli to bygg som vinner seg med tiden, noe som ikke er en dårlig egenskap.

Et nytt bibliotek sier det seg selv at byen trenger. Dagens bortgjemte og nedslitte gamle lokaler har vært et stort minus for biblioteket i flere tiår. Med et nytt bibliotek vil utviklingen i Bodø garantert bli den samme som i Tromsø etter at de fikk nytt bibliotek der. Besøket tipper jeg minst vil tredoble seg. Noen folk sier at dette stenger byen fra havet. Jeg mener tvert imot at det åpner byen mot havet! Dagens asfaltørken brukes i det hele tatt veldig lite til annet enn parkering utenom de få dagene i året det er tivoli der. Et nytt og moderne bibliotek med utsikt ut mot havet og været vi har vil bli en stor møteplass for byens befolkning. Med både kafè inne og fine tilrettelagte uteplasser utenfor biblioteket og i området rundt vil situasjonen når dette står ferdig kontra i dag bli ufattelig mye bedre. For å gjøre folkeopinionen mer positiv kan det nok være en lur idè å lage skikkelige skisser inne i biblioteket med utsikten ut mot havet. Da vil nok flere se hvilket potensiale dette har til å bli en super møteplass. Her er en interessant artikkel fra Dagens Næringsliv om hvordan bibliotek bygger byen.

Kulturhuset har jeg selv ikke så stor greie på, så det nøyer jeg meg med å si vil bli en bra tilvekst til byen. Byutviklingsmessig vil hele prosjektet bli en stor oppgradering av sentrum. Oppgradering av uteområdene ligger inne med 55 millioner kroner i budsjettet. Noen har sagt at dette er den endelige gjenoppbygningen av byen etter krigen. En ting som for øvrig er utrolig er at tomtene faktisk er ledig og ikke bebygd tidligere!

I lokalavisens kommentarfelt er det i hovedsak de som er negative til prosjektet som går igjen. Negative debattanter blir noen plasser på nettet kalt forumtroll. Et alternativt navn er sytpeiser. Disse forumtrollene engasjerer seg i hvert fall i prosjektet, noe som er positivt! Men hvor er de som faktisk er positive til prosjektet, og aldri gidder å bry seg med å komme med sine meninger? Skam over disse for at de lar trollene holde på for seg selv. Enten er de redde for å debattere, eller så er de for giddalause eller arrogante til å skrive innlegg. Avisen har den siste tiden hatt en del intervjuer med folk som er positive til prosjektet, men etter hva jeg forstår er dette intervjuer som avisen selv har tatt initiativ til.

Som en konklusjon vil Kulturkvartalet bli et prosjekt som blir et stort pluss for byen. Politikerne skal ha skryt for at prosjektet ser ut til å endelig være i havn.

Det eneste jeg kan se for meg kan være en fare for prosjektet er at FrP får flertall alene i Bystyret til høsten. De har uttalt at om de kommer i posisjon skal de stoppe prosjektet selv om det koster kommunen 200 millioner kroner bare for å stoppe det. En hodereisende uttalelse. De vil imidlertid aldri få flertall alene. Høyre, som er et aktuelt samarbeidsparti, er nok for ansvarsbeviste til å gjøre noe sånt, selv om de har vært ute med at kostnadene bør reduseres til 1 milliard.

4 kommentarer:

  1. Byens bibliotekmiljøer har gått meget stille i dørene i debatten rundt kulturkvartal. Det er motstanderne av kulturkvartal som er mest aktive, er mitt inntrykk.

    Vi har hørt lite om hva slags type aktiviteter som planlegges, hva slags positive ringvirkninger man vektlegger når man bestemmer seg for å bygge nytt kulturkvartal, og hvordan dette kommer til å gi et løft for kultursektoren i Bodø og Salten.

    SvarSlett
  2. Enig der...sett bort fra et par få innlegg/artikler fra biblioteksjefen er det ingen fra byens bibliotekmiljø som har uttalt seg, og det er for dårlig. Kanskje biblioteket skulle få sin egen "kommunikasjonsbibliotekar", "begeistringsbibliotekar" eller lignende :-)

    SvarSlett
  3. Interessant å lese bibliotekarer om det nye biblioteket. Jeg er kjent med og enig i alle argumenter for. I de siste dagene har det vært mye postivt om de nye kulturbyggene i Avisa Nordland. Avisa som tidligere har latt seg bruke av de som er imot?

    SvarSlett
  4. Ja det har vært mer positivt de siste dagene. Særlig artikkelen over to sider i dag var bra, hvor endelig biblioteksjefen fikk komme ordentlig til ordet og presentere noen av tilbudene ilag med en fin illustrasjon. Jeg vet ikke helt om avisa har latt seg bruke eller om det er de som er imot som har gjort en god jobb. Redaktøren er ihvertfall positiv til prosjektet og ønsker det velkommen.

    Gravingen starter allerede i juni (Kulturhuset) og september (biblioteket! Fint at gravingen starter før valget....

    SvarSlett