fredag 25. februar 2011

Hjemmeside vs blogg

For å få seg sin egen hjemmeside må man kjøpe seg et domene og et webhotell. Videre må man lage html-filene og de andre filene som skal være med, som må overføres til webhotellet. En blogg er mye raskere og enklere å opprette, ved at alt dette nesten gjøres av seg selv. Vil man ha bloggen sin på et eget domene som ikke f eks har "blogspot" i adressen er dette mulig, men fører da naturlig nok til noe mer jobb.

Blogging er nok for flertallet av enkeltpersoner den klart beste og enkleste formen for å dele sine tanker med resten av verden. Å opprette en blogg og skrive det første innlegget klarer de fleste på 5 minutter. For personer som er opptatt av å ha kontroll over designet og har litt erfaring innen html er imidlertid en ordentlig hjemmeside å foretrekke. Disse må da også sette av tilstrekkelig tid til å lage denne. Fordelen med blogger er hvor enkelt og tidsbesparende det er og at det er mulig å komme med tilbakemeldinger på selve bloggen (hvis eieren tillater det). Ulempen er at bloggen fort blir rotete og har dårlig oversikt når det er mye på siden. Mange brukere over hele verden bruker da også det samme designet som du bruker, så hvis det er viktig for deg med et unikt design er ikke blogg tingen for deg. Fordelen med hjemmesider er kontrollen man har på siden sin, ulempen er tidsbruken. En ting som jeg for øvrig er litt usikker på når det gjelder blogger er sikkerhetskopieringen. Med en vanlig hjemmeside har man enkelt alle filer samlet og kan sikkerhetskopiere dem, på en blogg er dette muligens ikke like selvsagt.

Jeg hørte på kurset om at det nå skal finnes skoler som ikke lenger oppdaterer hjemmesidene sine og kun publiserer ting om seg selv på blogg. Dette er jeg uenig i. For offentlige etater er ikke blogger veien å gå for å presentere seg selv. Hjemmesider er mye mer ryddige og seriøse i formen. En blogg hvor brukerne får muligheter til å enkelt kommentere artikler fra etaten eller skolen kan heller inngå som en egen underside til hjemmesiden, og vil være et fint tilbud i så måte.

Konklusjonen til overskiften på innlegget mitt er at ingen av typene er den "beste". Hva man velger kommer av hvem/hva man er, hva man vil skrive om, hva slags type kontroll man vil ha på det og tiden man er villig til å bruke på det. En hjemmeside kan tilpasses mot en blogg hvis man vil det, og en blogg kan tilpasses mot en vanlig hjemmeside hvis man vil det.

Selv har jeg mine sider på nettet som ordentlige hjemmesider. Jeg hadde en bloggedagbok for noen år siden, men la etterhvert ned denne. Dette er hva jeg har holdt på med på nettet den siste tiden. Min private hjemmeside har blitt sjeldent oppdatert de siste årene, men denne tursiden har jeg jobbet litt med. Tanken er å ha en turside med hovedfokus på bading. Dette både fordi det er en ting jeg selv brenner for, og fordi det finnes så få andre sider med fokus på bading. Det finnes et stort antall fine turblogger, men veldig få med fokus på bading. I tillegg har jeg en del ”vanlige” turer, skiturer og kanskje etter hvert litt om fine skøyteplasser på siden. Eventuelle tilbakemeldinger til siden ber jeg om å få på mail. Alltid artig å få tilbakemelding om siden og tips om nye plasser. I løpet av 2010 hadde jeg f eks i hvert fall 5 personer som sendte mail og spurte om stibeskrivelse til den hemmelige stranden vår :-)

Wow, ble et lengre innlegg enn jeg hadde trodd dette. Det er jo akkurat slike innlegg vi har fått i mellomperiodeoppgave å legge inn her, og da er det ekstra fint å kunne skrive om noe som en vet litt om.

2 kommentarer:

  1. Interessante refleksjoner ut fra erfaringer med bruk av nettsider og nå blogg. Dette kan de andre lære av. Fint at du blogger om relevante tema utenom mellomperiodeoppgavene.
    Veldig trivelig med badeplass-nettsida di. Mange gode beskrivelser og nydelige bilder fra også for meg kjente og kjære plasser.

    SvarSlett