mandag 28. februar 2011

Kulturkvartal, folkemeninger og forumtroll

Vi har fått i oppgave å velge oss en nyhet som vi skal lage et innlegg til her i bloggen, og jeg har da valgt "Nei til kulturkvartal", som er en artikkel om at flertallet i befolkningen i Bodø er negative til Kulturkvartalet.

Et kort sammendrag for de som ikke vet noe om Kulturkvartalet fra før: Bodø kommune har vedtatt å bygge et nytt Kulturkvartal innenfor en kostnadsramme på 1181 millioner kr. Denne saken har gått sin gang i ulike faser i rundt 10 år, før det nå i 2011 endelig er klart for å starte byggingen. I totalsummen inngår nytt bibliotek, nytt kulturhus med konsertsal og flere mindre scener, parkeringsanlegg og forskjønning av utearealer fra Glasshuset til havet. Til tross for at totalsummen er 1181 millioner kr trenger kommunen bare å låne 240 millioner kroner. Les mer om Kulturkvartalet på kommunen sine sider her.

Jeg skjønner folk som blir negative av dette prosjektet. Når de kun leser hva det vil koste og ikke har satt seg inn i finansieringen og hva det skal inneholde høres det umiddelbart ut som et veldig dyrt prosjekt. Kino har heller ikke fått plass i prosjektet, selv om byen trenger en ny kino. Kommunen gjorde i tillegg den feilen at de ikke startet med ekstra promotering av prosjektet umiddelbart etter valget av arkitektløsning. 6 ulike arkitektkontor var med i konkurransen. Vinneren ble et sjokk for de fleste, det som var ansett som den minst populære løsningen med mindre heldige medfølgende skisser. Likeså for meg, som hadde tippet dette valget helt sist.

Etter at jeg hadde satt meg mer inn i vinnerprosjektet ble jeg imidlertid fort mye mer positiv til vinnerløsningen. Skissene fra utsiden som det var presentert med hadde kanskje gjort at de fleste i utgangspunktet ikke hadde giddet å se så mye nærmere på det. Totalt sett så synes jeg nå at dette absolutt kan bli to bygg som vinner seg med tiden, noe som ikke er en dårlig egenskap.

Et nytt bibliotek sier det seg selv at byen trenger. Dagens bortgjemte og nedslitte gamle lokaler har vært et stort minus for biblioteket i flere tiår. Med et nytt bibliotek vil utviklingen i Bodø garantert bli den samme som i Tromsø etter at de fikk nytt bibliotek der. Besøket tipper jeg minst vil tredoble seg. Noen folk sier at dette stenger byen fra havet. Jeg mener tvert imot at det åpner byen mot havet! Dagens asfaltørken brukes i det hele tatt veldig lite til annet enn parkering utenom de få dagene i året det er tivoli der. Et nytt og moderne bibliotek med utsikt ut mot havet og været vi har vil bli en stor møteplass for byens befolkning. Med både kafè inne og fine tilrettelagte uteplasser utenfor biblioteket og i området rundt vil situasjonen når dette står ferdig kontra i dag bli ufattelig mye bedre. For å gjøre folkeopinionen mer positiv kan det nok være en lur idè å lage skikkelige skisser inne i biblioteket med utsikten ut mot havet. Da vil nok flere se hvilket potensiale dette har til å bli en super møteplass. Her er en interessant artikkel fra Dagens Næringsliv om hvordan bibliotek bygger byen.

Kulturhuset har jeg selv ikke så stor greie på, så det nøyer jeg meg med å si vil bli en bra tilvekst til byen. Byutviklingsmessig vil hele prosjektet bli en stor oppgradering av sentrum. Oppgradering av uteområdene ligger inne med 55 millioner kroner i budsjettet. Noen har sagt at dette er den endelige gjenoppbygningen av byen etter krigen. En ting som for øvrig er utrolig er at tomtene faktisk er ledig og ikke bebygd tidligere!

I lokalavisens kommentarfelt er det i hovedsak de som er negative til prosjektet som går igjen. Negative debattanter blir noen plasser på nettet kalt forumtroll. Et alternativt navn er sytpeiser. Disse forumtrollene engasjerer seg i hvert fall i prosjektet, noe som er positivt! Men hvor er de som faktisk er positive til prosjektet, og aldri gidder å bry seg med å komme med sine meninger? Skam over disse for at de lar trollene holde på for seg selv. Enten er de redde for å debattere, eller så er de for giddalause eller arrogante til å skrive innlegg. Avisen har den siste tiden hatt en del intervjuer med folk som er positive til prosjektet, men etter hva jeg forstår er dette intervjuer som avisen selv har tatt initiativ til.

Som en konklusjon vil Kulturkvartalet bli et prosjekt som blir et stort pluss for byen. Politikerne skal ha skryt for at prosjektet ser ut til å endelig være i havn.

Det eneste jeg kan se for meg kan være en fare for prosjektet er at FrP får flertall alene i Bystyret til høsten. De har uttalt at om de kommer i posisjon skal de stoppe prosjektet selv om det koster kommunen 200 millioner kroner bare for å stoppe det. En hodereisende uttalelse. De vil imidlertid aldri få flertall alene. Høyre, som er et aktuelt samarbeidsparti, er nok for ansvarsbeviste til å gjøre noe sånt, selv om de har vært ute med at kostnadene bør reduseres til 1 milliard.

fredag 25. februar 2011

Hjemmeside vs blogg

For å få seg sin egen hjemmeside må man kjøpe seg et domene og et webhotell. Videre må man lage html-filene og de andre filene som skal være med, som må overføres til webhotellet. En blogg er mye raskere og enklere å opprette, ved at alt dette nesten gjøres av seg selv. Vil man ha bloggen sin på et eget domene som ikke f eks har "blogspot" i adressen er dette mulig, men fører da naturlig nok til noe mer jobb.

Blogging er nok for flertallet av enkeltpersoner den klart beste og enkleste formen for å dele sine tanker med resten av verden. Å opprette en blogg og skrive det første innlegget klarer de fleste på 5 minutter. For personer som er opptatt av å ha kontroll over designet og har litt erfaring innen html er imidlertid en ordentlig hjemmeside å foretrekke. Disse må da også sette av tilstrekkelig tid til å lage denne. Fordelen med blogger er hvor enkelt og tidsbesparende det er og at det er mulig å komme med tilbakemeldinger på selve bloggen (hvis eieren tillater det). Ulempen er at bloggen fort blir rotete og har dårlig oversikt når det er mye på siden. Mange brukere over hele verden bruker da også det samme designet som du bruker, så hvis det er viktig for deg med et unikt design er ikke blogg tingen for deg. Fordelen med hjemmesider er kontrollen man har på siden sin, ulempen er tidsbruken. En ting som jeg for øvrig er litt usikker på når det gjelder blogger er sikkerhetskopieringen. Med en vanlig hjemmeside har man enkelt alle filer samlet og kan sikkerhetskopiere dem, på en blogg er dette muligens ikke like selvsagt.

Jeg hørte på kurset om at det nå skal finnes skoler som ikke lenger oppdaterer hjemmesidene sine og kun publiserer ting om seg selv på blogg. Dette er jeg uenig i. For offentlige etater er ikke blogger veien å gå for å presentere seg selv. Hjemmesider er mye mer ryddige og seriøse i formen. En blogg hvor brukerne får muligheter til å enkelt kommentere artikler fra etaten eller skolen kan heller inngå som en egen underside til hjemmesiden, og vil være et fint tilbud i så måte.

Konklusjonen til overskiften på innlegget mitt er at ingen av typene er den "beste". Hva man velger kommer av hvem/hva man er, hva man vil skrive om, hva slags type kontroll man vil ha på det og tiden man er villig til å bruke på det. En hjemmeside kan tilpasses mot en blogg hvis man vil det, og en blogg kan tilpasses mot en vanlig hjemmeside hvis man vil det.

Selv har jeg mine sider på nettet som ordentlige hjemmesider. Jeg hadde en bloggedagbok for noen år siden, men la etterhvert ned denne. Dette er hva jeg har holdt på med på nettet den siste tiden. Min private hjemmeside har blitt sjeldent oppdatert de siste årene, men denne tursiden har jeg jobbet litt med. Tanken er å ha en turside med hovedfokus på bading. Dette både fordi det er en ting jeg selv brenner for, og fordi det finnes så få andre sider med fokus på bading. Det finnes et stort antall fine turblogger, men veldig få med fokus på bading. I tillegg har jeg en del ”vanlige” turer, skiturer og kanskje etter hvert litt om fine skøyteplasser på siden. Eventuelle tilbakemeldinger til siden ber jeg om å få på mail. Alltid artig å få tilbakemelding om siden og tips om nye plasser. I løpet av 2010 hadde jeg f eks i hvert fall 5 personer som sendte mail og spurte om stibeskrivelse til den hemmelige stranden vår :-)

Wow, ble et lengre innlegg enn jeg hadde trodd dette. Det er jo akkurat slike innlegg vi har fått i mellomperiodeoppgave å legge inn her, og da er det ekstra fint å kunne skrive om noe som en vet litt om.

torsdag 24. februar 2011

Første samling

Den første samlingen er da over. To interessante dager med variert program. Med interessant ny lærdom om web 2.0 er det tid for å starte med mellomperiodeoppgavene, som alle deltakerne på studiet skal presentere på sin blogg.

Selv om jeg visste endel om blogging fra før, er det fint å få innsikt i det nyeste innen emnet. Jeg har selv foretrukket hjemmeside som plattform for det jeg har på nettet inntil nå, og tenker å komme tilbake til forskjellen mellom blogg og hjemmeside i et eget innlegg.

Det er forøvrig artig å være student og ha tilhold noen dager på et Universitet med "ordentlige" fulltidsstudenter. Det bryter litt opp fra den faste tilværelsen man ellers er i.


tirsdag 22. februar 2011

Modul 2

Da er vi i gang med modul 2 i pedagogikk og veiledning for bibliotekansatte! Dette er da min blogg i forbindelse med denne utdanningen.